Ciasto na szybko, na niespodziewanych gości, na nagłą chęć na coś słodkiego do kawy. Wystarczy wymieszać składniki i upiec!
Składniki:
- 4 jajka
- szklanka oleju
- niepełna szklanka cukru (może być brązowy)
- paczka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (chyba, że użyjecie silikonowej, wtedy nie musicie tego robić). Nastawić piekarnik na 170 st. C. Wszystkie składniki wymieszać mikserem i przełożyć do foremki. Na wierzchu poukładać owoce, które macie akurat pod ręką. U mnie były to jabłka i płatki migdałowe. Piec 30-50 minut (zależy od piekarnika! Po pół godzinie sprawdzić patyczkiem i dopiec w razie potrzeby :) ).
Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i takie tam" Agaty Królak.
wyszło przepyszne! zrobiłam z brzoskwiniami :)
OdpowiedzUsuń