środa, 16 kwietnia 2014

Drożdżowe babeczki wielkanocne (łatwe!)


Nie macie odwagi upiec baby drożdżowej?  A może macie ochotę coś zmienić i podać ją nieco inaczej? Alternatywnie? 
Jeśli tak, proponuję drożdżowe babeczki-muffinki.
Przygotowane na prostym cieście bez wyrabiania, przyozdobione lukrem i kolorową wiosenno-wielkanocną posypką. 
Takie babki będą piękną ozdobą Waszego świątecznego stołu i z pewnością zasmakują i małym i dużym biesiadnikom.



W misce ułożyć po kolei warstwami:

  • 50 g drożdży świeżych
  • pół szkl. cukru
  • 3 rozbełtane jajka
  • pół szkl. mleka
  • pół szkl. oleju
  • 2,5 szkl. mąki


Miskę odstawić na 2-3 godz. w ciepłe miejsce, następnie całość wymieszać mikserem i przełożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papierowymi papilotkami lub wysmarowanymi tłuszczem i wysypanymi bułką tartą (jeśli używacie foremek silikonowych, natłuszczanie pomijacie). U mnie wyszło 20 babeczek.  Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec do suchego patyczka ( około 12-15 minut ).
 
 
Lukier (z Lawendowego Domu):
 
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego

Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie wsypać łyżkę cukru waniliowego i powoli dodawać cukier puder, sprawdzając, czy lukier jest wystarczająco gęsty. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru, ja dodałam jeszcze około 1/2 szkl., aby lukier był rzeczywiście bardzo gęsty.

  
Babeczki po przestudzeniu polewamy lukrem i zdobimy dowolną posypką. Gotowe!


1 komentarz:

  1. Piękne i z pewnością pyszne babeczki :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)