Za każdym razem, gdy je podaję, wszyscy się zachwycają. I nie ma w tym nic dziwnego, bo to ciasto jest cudowne. Szczególnie w taki ponury i deszczowy dzień, jak dzisiaj, kiedy człowiek najchętniej zaszyłby się pod kocykiem z kubkiem gorącej herbaty...
A tu rano trzeba wstać i ruszać w świat. Brrr!
W taki dzień kosteczka brownie postawi nas na nogi :)
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 160 g masła
- 200 g cukru pudru (użyłam trzcinowego)
- 4 jajka
- 80 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g śliwek suszonych bez pestek
- kubek mocnej herbaty
Śliwki drobno pokroić i zalać kubkiem mocnej herbaty ( u mnie earl gray ). Odstawić. Czekoladę połamać na małe kawałeczki, masło drobno pokroić. W garnku zagotować wodę. Czekoladę i masło włożyć do miski, następnie miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, która nie powinna dotykać miski. Czekoladę i masło mieszać, dopóki się nie rozpuszczą. Lekko przestudzić.
Jaja ubić z cukrem, powoli dodawać czekoladę z masłem. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Powoli dodać ją do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką. Śliwki odcedzić i dodać do ciasta. Wymieszać łyżką.
Masę przelać do formy ( stosuję silikonową, tradycyjną można wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem ). Piec w 180 st. C przez 20-25 minut. Gotowość ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Przepis znaleziony w "White Plate" E. Mórawskiej.
Dzięki!
OdpowiedzUsuńAsia Wesołych Świąt dla całej Waszej Rodziny i gratulacje dla mamy new-borna. Kurczę, jak ten czas leci! Jak będziecie kiedyś w okolicach Trójmiasta to zapraszamy! Pozdrawiam Ola
OdpowiedzUsuńDzięki Ola! Dla Was też radosnych, rodzinnych Świąt! Gratulacje przekażę :) Jeśli będziemy w pobliżu Trójmiasta, zajedziemy. Was też zapraszamy, jeśli będziecie w naszych okolicach. Pozdrawiam i przesyłam buziaki!
UsuńCiasto jest genialne! Robiłam już 4 razy i zawsze znika błyskawicznie i wszystkim smakuje. Tylko moje się piecze ok 45 min.
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się :) A czas pieczenia zależy od piekarnika, w moim jakoś wszystko bardzo szybko się piecze. Czasem nawet za szybko ;) Pozdrawiam!
Usuń