Dziś mam dla Was przepis na popularne, angielskie ciasto z imbirową nutką. Zasmakuje Wam :)
Składniki:
- 230 g mąki pszennej
- 230 g drobnych płatków owsianych
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki mielonego imbiru
- 120 g masła
- 230 g złotego syropu (Golden Syrup)/syropu klonowego/syropu klonowego/sztucznego miodu - do wyboru
- 230 g brązowego cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 60 ml mleka
Nastawić piekarnik na 170 st. C.
Suche składniki wymieszać w misce.
Jaja ubić z mlekiem w miseczce.
Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką i przełożyć do foremki (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka (Autorka podaje, że 1 h 15 min., moje było gotowe szybciej).
Odstawić na 15 minut i kroić w kwadraty.
Przepis z książki "White Plate" E. Mórawskiej
Imbir, syrop klonowy i brązowy cukier- brzmi rewelacyjnie. Czy można również dodać świeży starty imbir?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze, ale myślę, że bez problemu można mielony zastąpić świeżym. Jeśli spróbujesz, daj znać koniecznie jak wyszło! Pozdrawiam :)
Usuń