Dziś prezentuję Wam tort, który upiekłam sobie jakiś czas temu na urodziny.
Jeśli już na wstępie chcecie zrezygnować, bo nie macie lemon curd, musicie wiedzieć, że przepis znajdziecie tutaj.
A jeśli już macie lemon curd, przygotowanie tego tortu nie zajmie Wam wiele czasu. Pamiętajcie tylko, by wcześniej wyjąć masło z lodówki. Do przygotowania kremu musi być miękkie!
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 225 g cukru pudru
- 50 ml kwaśnej śmietany 18%
- 50 g jogurtu lemon curd
- 225 mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka z cytryny/limonki
- 200 g borówek amerykańskich (garść odłożyć do dekoracji)
Składniki na krem:
- 600 g cukru pudru
- 300 g miękkiego masła
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 150 g lemon curd
Ubij jajka z cukrem pudrem na krem. Dodaj śmietanę i jogurt i wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Dodaj startą skórkę z cytryny (odłóż trochę do ozdoby) i borówki. Delikatnie wymieszaj łyżką. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Piecz w 180 st. C około20-30 min. (do suchego patyczka). Odstaw do ostygnięcia.
Teraz przygotuj krem. Ubij razem cukier puder, masło i jogurt. Gotowe!
Jeśli ciasto już ostygło, podziel je na 3 blaty. Każdy z blatów wysmaruj lemon curd, a następnie maślanym kremem - odłóż trochę na boki!. Ułóż posmarowane blaty na sobie, resztą kremu maślanego wysmaruj boki tortu.
Czas na zdobienie! Posyp ciasto borówkami i startą skórką z cytryny/limonki. Gotowe!Teraz wstawcie Wasz tort na kilka godzin do lodówki. Taki schłodzony, będzie zdecydowanie lepszy.
Przepis znaleziony w marcowym, angielskim wydaniu magazynu Tesco.
jak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszny, i ten krem, takie lubię ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńOj, pyszny! Też pozdrawiam :)
Usuń