Sezon truskawkowy w pełni. My zwykle zajadamy je bez obróbki, kilogramami, ale ten deser chodził mi już od kilku dni po głowie. Bardzo na czasie, bardzo łatwy w przygotowaniu, a na kalorie przymykamy oko ;)
Składniki na 2 porcje:
- 10 truskawek
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 250 ml śmietany o zawartości 30% tłuszczu
- 100 g bez
- listki mięty, melisy lub bazylii do przybrania
Truskawki kroimy w ćwiartki, większe okazy w ósemki. Parę sztuk odkładamy do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypujemy cukrem z wanilią i skrapiamy octem balsamicznym. Pozostawiamy, żeby owoce puściły nieco soku. Śmietanę ubijamy, dodajemy pokruszone bezy i truskawki. Całość dokładnie mieszamy. Deser nakładamy do szklanek lub wysokich kieliszków, dekorujemy odłożonymi truskawkami i listkami.
Przepis pochodzi ze strony Kukbuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)