Bo truskawki, to nie tylko deser. Nie ma lepszego czerwcowego obiadu!
Knedle z truskawkami
Składniki:
- 300-500 g truskawek
- 1 kg ziemniaków
- 30 dkg mąki pszennej
- 3 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- do podania: jogurt naturalny lub śmietana, stopione masełko, cukier trzcinowy
Ziemniaki obrać, ugotować, a następnie wystudzić i zemleć. Dodać jajko i obydwie mąki, wyrobić na gładkie ciasto ( w razie potrzeby użyć więcej mąki, gdyby ciasto lepiło się do rąk ). Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczać, na środek nakładać truskawkę, zlepiać i formować kulki. Gotować we wrzącej osolonej wodzie 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać ze śmietaną lub jogurtem, stopionym masłem i cukrem.
Przepis pochodzi z książki "Pyszne dania z domowego ogródka" Wydawnictwa Dragon.
pyszności:) zjadłabym takie:d
OdpowiedzUsuńTak, tak, takie knedle to zdecydowanie pyszności :)
OdpowiedzUsuń