poniedziałek, 9 czerwca 2014

Truskawkowo mi...


Bo truskawki, to nie tylko deser. Nie ma lepszego czerwcowego obiadu!

 Knedle z truskawkami

Składniki:
  • 300-500 g truskawek
  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 3 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • do podania: jogurt naturalny lub śmietana, stopione masełko, cukier trzcinowy
Ziemniaki obrać, ugotować, a następnie wystudzić i zemleć. Dodać jajko i obydwie mąki, wyrobić na gładkie ciasto ( w razie potrzeby użyć więcej mąki, gdyby ciasto lepiło się do rąk ). Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczać, na środek nakładać truskawkę, zlepiać i formować kulki. Gotować we wrzącej osolonej wodzie 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać ze śmietaną lub jogurtem, stopionym masłem i cukrem.

Przepis pochodzi z książki "Pyszne dania z domowego ogródka" Wydawnictwa Dragon.


3 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)