Dostałam niedawno kilka nowych książek kucharskich. Rozpoczęłam przeglądanie i padło na ciasto. Trochę je "uzdrowiłam" zmieniając mąkę pszenną na orkiszową pełnoziarnistą.
Jeśli ktoś liczy na posmak kawy, będzie zawiedziony. Ja jej nie czuję :( Proponuję zatem zwiększyć ilość dodanej kawy, jeśli komuś zależy, ale zmniejszając proporcjonalnie ilość mleka.
Ale pomijając ten jeden "defekt" w postaci braku kawowego aromatu, to ciasto jest całkiem, całkiem i warto je do kawy sobie któregoś razu upiec :)
- 125 g miękkiego masła
- 4 łyżeczki mocnej kawy
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szkl. mąki ( u mnie orkiszowa pełnoziarnista, ale możecie użyć po prostu pszennej )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. maślanki lub mleka (dałam mleko)
Masa owsiano-daktylowa:
- 200 g daktyli, pozbawionych pestek i posiekanych
- 2/3 szkl. wody
- 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego + 1 łyżka
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- 30 g stopionego masła
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Przygotować masę: daktyle, wodę i 1 1/2 łyżki cukru gotować w rondlu na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Daktyle mają zmięknąć, a całość lekko się zagęścić. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Płatki owsiane, 1 łyżkę cukru, mąkę, stopione masło i orzechy wymieszać w misce i odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Masło, cukier, jajka, mąkę i mleko ubijać w dużej misce, aż składniki się połączą, a całość będzie gładka. Przełożyć ciasto do kwadratowej foremki o boku 20-25 cm wysmarowanej tłuszczem. Na ciasto wyłożyć daktyle i posypać owsianą kruszonką. Piec 35-45 minut.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta. Szybko i smacznie" Wydawnictwa Olesiejuk.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń