czwartek, 12 czerwca 2014

Warzywny stir-fry z makaronem sojowym






To ostatnio nasz ulubiony obiad na upał. Niestety wchodzi w grę tylko wtedy, gdy nie jedzą z nami Maluchy, bo ta ilość warzyw niestety by je przytłoczyła. A my chrupiemy ze smakiem :)
Dobrze smakuje też na zimno. 

Składniki:

  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, starty na tarce
  • czerwone chilli drobno poszatkowane (z pestkami lub bez)
  • 2 marchewki pokrojone w słupki
  • mały brokuł podzielony na małe różyczki (większe kroimy na pół lub drobniej)
  • czerwona papryka pokrojona w słupki
  • sos sojowy do smaku
  • 3/4 szkl. wody
  • łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • małe opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego (użyłam 200 g)
  • poszatkowana natka pietruszki do przybrania
Na rozgrzany wok wylewamy olej ryżowy, wrzucamy imbir i chilli. Podsmażamy na złoty kolor. dodajemy marchewkę, a po 2 minutach - brokuły. Cały czas mieszamy. Po kolejnych 2 minutach dorzucamy paprykę. wlewamy sos sojowy, wodę, ocet ryżowy i olej sezamowy. Dodajemy ugotowany makaron sojowy (zalewamy go na kilka minut wrzącą wodą, gotujemy 2 minuty i odsączamy). Podajemy posypane natką pietruszki.

Przepis Macieja Szaciłło z majowego Sensu.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam warzywa w stir-fry, można tam każde przemycić i smakują dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, szybkie, zdrowe i pyszne takie danie :)

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)