Tak to u mnie zwykle bywa, że lubię, gdy obiad powstaje w ekspresowym tempie. Na co dzień żyję w ciągłym biegu i nie mam czasu, by spędzać godziny w kuchni. A zjeść lubię smacznie.
I stąd pomysł na tą tartę. By była gotowa naprawdę szybko, zacząć należy od nastawienia piekarnika na 180 st. C.
A teraz czas na składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- paczka świeżego szpinaku
- olej
- 4 jaja
- opakowanie śmietany (udział procentowy tłuszczu dostosujcie do swoich preferencji ;) )
- łyżka suszonych pomidorów
- łyżka czosnku niedźwiedziego
- łyżeczka czarnuszki
- sól
- pieprz
Formę do tarty wyłożyć ciastem i przyciąć brzegi, by ciasto pasowało do formy. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak i go zblanszować, odstawić z ognia. W misce wymieszać jaja, śmietanę i wszystkie przyprawy. Na ciasto wyłożyć zblanszowany szpinak, zalać go masą jajeczną i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Masa powinna się ściąć, a ciasto zrumienić. Obiad gotowy. Lub kolacja, jeśli wolicie :)
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńJestem tego samego zdania :)
Usuń