sobota, 31 października 2009

Paella a la catalana

Przepis na to proste warzywno-ryżowe danie krąży w naszej rodzinie od kilku ładnych już lat, kiedy to jedna z nas bądź też wszystkie równocześnie natknęłyśmy się na niego w jakimś czasopiśmie. Zapewne żadna z nas już nawet nie pamięta w jakim. Jesteśmy fankami kuchni śródziemnomorskiej, jedna z nas pasjonuje się językiem hiszpańskim, a dwie nie jedzą mięsa, a więc patelnia po katalońsku jest hitem pod koniec lata i jesienią, kiedy to warzywa, z których jest przyrządzana są tanie, szeroko dostępne i najzdrowsze.




Składniki:
  • 1,5 szklanki ryżu
  • dwie małe cukinie
  • cebula lub por
  • 2 czerwone papryki
  • 4 duże pieczarki
  • 4 łyżki oliwy
  • litr bulionu warzywnego
  • 2 szczypty szafranu
  • sól i pieprz

Cebulę lub pora obrać i posiekać w piórka. Cukinie umyć, pieczarki obrać i pokroić. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć, wrzucając po kolei: cebulę, paprykę, pieczarki i cukinię. Na końcu wsypać ryż i dodać szafran. Chwilę smażyć, po czym zalać 3 szklankami bulionu. Dusić, dolewając porcjami resztę wywaru. Na koniec doprawić pieprzem i solą do smaku. ( Sól opcjonalnie, jeżeli bulion nie był wystarczająco słony!!!) Z podanych proporcji wychodzą mniej więcej 4 porcje.

3 komentarze:

  1. mniam, mniam!

    też ostatnio robiłam, ale nie umieściłam na blogu.

    pozdrawiam resztę ekipy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis :) może i ja się skuszę na Wasz przysmak :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)