sobota, 31 października 2009

GOFRY DYNIOWE


Dziś ostatni dzień festiwalu dyniowego, dlatego tez postanowiłam zmobilizować się i zrobić gofry dyniowe, które jakiś czas temu znalazłam na post punk kitchen. Wyszły pyszne, z korzenną nutą i równie dobrze pasowały by na Święta Bozego Narodzenia, co na dzisiejsze Halloween :) Przepis nieco zmodyfikowałam ze względu na brak niektórych składników w mojej kuchni. Ponizej podaję obie wersje przepisu.

składniki:
2 i 1/2 szkl. pełnoziarnistej mąki (dałam tortową)
1/3 szkl. cukru brązowego (dałam biały)
2 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
1/2 łyzeczki sody
1/4 łyzeczki soli
2 łyzeczki cynamonu
1 łyzeczka imbiru
1/2 łyzeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyzeczki goździków (zamiast cynamonu, imbiru, gałki i goździków dałam 3 łyzeczki przyprawy korzennej do pierników)
2 łyzki jogurtu sojowego (nie dałam nic w zamian)
2 szkl. mleka sojowego (dałam krowie)
400 g pulpy dyniowej
1/3 szkl. oleju
2 łyzeczki olejku waniliowego (nie dodałam)

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Stopiowo dodwać składniki mokre do suchych, cały czas mieszając. Ciasto gotowe. Mozna piec gofry :) Smacznego!

4 komentarze:

  1. i co? ładnie odchodziły od gofrownicy czy musiałaś ją natłuszczac??
    szkoda ze nie mamy gofrownicy, bo dynia jest, mleko i jogurt sojowy też, tylko tej gofrownicy brak ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. nie natłuszczałam. odchodziły bez problemu. a o gofrownicy trzeba pomyśleć, bo to fajny wynalazek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja bardzo lubie gofry dyniowe :)

    Przy okazji mam pytanie : czy zyczysz sobie, bym umiescila link do Twojego dyniowego przepisu rowniez u mnie w blogowym podsumowaniu? Nie wszyscy sobie tego zycza, wiec dla pewnosci pytam ;)
    Jesli tak, to czy moge prosic Cie o dopisanie linka do Festiwalu pod przepisem? By nie bylo zadnych watpliwosci ;)

    Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)