Świetny na takie upalne dni, a przy tym zdrowy. Nie ma to, jak pochrupać sobie świeże warzywa :)
składniki:
400 g jogurtu (u mnie grecki) lub 200 g jogurtu i 200 g kefiru
pęczek botwinki
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki cukru
1 świeży ogórek
pół pęczka koperku i szczypiorku
maggi
sól
ewentualnie jaja na twardo
Botwinkę opłukać, pokroić dość drobno, wrzucić do rondelka, zalać 3/4 szkl. wrzątku, zakwasić sokiem z cytryny, posłodzić i gotować ok. 5-8 minut na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Do garnka wlać jogurt i roztrzepać. Dodać do niego posiekany koperek i szczypiorek. Ogórka obrać i pokroić w kostkę lub półplasterki. Dorzucić do jogurtu. Następnie wlać do garnka ugotowaną botwinkę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i maggi. Ewentualnie dorzucić pokrojone w kostkę jaja. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby zupa się schłodziła i przegryzła. Smacznego!
cudowny kolor!
OdpowiedzUsuńlubię też róż. i ten smak.
OdpowiedzUsuń