Chociaz u nas juz drugi dzień mozna odetchnąć, bo upał juz nie męczy, prezentuję kolejny chłodnik. Tym razem coś bardziej egzotycznego, bo z awokado. Przepis pochodzi z ksiązki Marty Gessler "Kuchnia Marty. Kolory smaków".
liczba porcji: 4
składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyzki soku z cytryny
- 1 l jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- 1 łyzka posiekanego koperku
- limonka do dekoracji
Awokado obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Natychmiast skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Zalać jogurtem, przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Na koniec dodać koperek i wymieszać. Schłodzić. Podawać z cząstką limonki. Mozna tez posypać białym pieprzem lub pokruszonym suszonym chili.
Uwielbiam chłodniki z avocado! A kuchnia Marty Gessler jest mi bliska.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
A ja z awokado jeszcze nie robiłam, jak tylko dostanę gdzieś ładne awokado to z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuńfajny przepis! z awokado nie robilam chlodniku, wiec czas sprobpwac, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńdobry i błyskawiczny do zrobienia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również :)
Ja robie podobny, ale dodatkowo z ogorkiem :) W sam raz na tegoroczne lipcowe upaly ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!