sobota, 24 lipca 2010

Chłodnik z awokado



Chociaz u nas juz drugi dzień mozna odetchnąć, bo upał juz nie męczy, prezentuję kolejny chłodnik. Tym razem coś bardziej egzotycznego, bo z awokado. Przepis pochodzi z ksiązki Marty Gessler "Kuchnia Marty. Kolory smaków".
liczba porcji: 4
składniki:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyzka posiekanego koperku
  • limonka do dekoracji

Awokado obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Natychmiast skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Zalać jogurtem, przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Na koniec dodać koperek i wymieszać. Schłodzić. Podawać z cząstką limonki. Mozna tez posypać białym pieprzem lub pokruszonym suszonym chili.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam chłodniki z avocado! A kuchnia Marty Gessler jest mi bliska.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja z awokado jeszcze nie robiłam, jak tylko dostanę gdzieś ładne awokado to z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis! z awokado nie robilam chlodniku, wiec czas sprobpwac, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobry i błyskawiczny do zrobienia!

    Pozdrawiam również :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robie podobny, ale dodatkowo z ogorkiem :) W sam raz na tegoroczne lipcowe upaly ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)