Focaccia to podobno siostra pizzy. Nieco zapomniana siostra. A warta uwagi. Nie tylko ze względu na smak, ale i na prostotę w przygotowaniu. Swietna jako dodatek do sałatek ze świezych warzyw, ale tez do tych z patelni.
- 400 g mąki
- 3 łyzeczki cukru
- 1 czubata łyzeczka soli + gruba sól do smaku
- pęczek tymianku
- 1 0pakowanie suchych drozdzy
- 100 ml ciepłej wody
- 50 ml ciepłego mleka
- 50 ml oliwy
W misce wymieszać mąkę z solą, cukrem, drozdzami i posiekanym tymiankiem. Usypać stozek, zrobić w nim zagłębienie i stopniowo dodawać wodę, mleko i oliwę, mieszając widelcem, az ciasto będzie bardzo miękkie. Rękami natartymi oliwą przełozyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić przykryte ściereczką na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C, w cieście zrobić palcem dziury, posmarować je oliwą i posypać grubo ziarnistą solą. Piec około 15 minut, az focaccia urośnie i się zarumieni. Pokroić w kliny i podawać.
RATATUJA
składniki:
- duza cebula
- 2-3 zółte papryki
- 1 mały bakłazan
- 1 cukinia
- 1 mały zielony ogórek
- 3 duże pomidory bez skórki
- oliwa
- sól
- zioła prowansalskie
Warzywa umyć, pokroić w kawałki. Wrzucać na patelnię w powyzszej kolejności i dusić do miękkości. Doprawić solą i ziołami. Gotowe!
włosko-francuskie spotkanie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
OdpowiedzUsuńtakie połączenie to mi się podoba!
OdpowiedzUsuńfocacci nigdy jeszcze nie upiekłam. szkoda
OdpowiedzUsuń