środa, 21 lipca 2010

Ślimaczki cynamonowe



Z reguły robię ten przepis w wersji wegańskiej. Nie tylko dlatego, że moja siostra, z którą mieszkam w Poznaniu jest weganką, ale głównie dlatego, że mam wegańskie składniki, jak mleko sojowe, a brak wegańskiej margaryny, czyli stosuję olej. Teraz jestem na wakacjach na wsi i mleka sojowego brak, ale mam inne wiejskie składniki, jak chociażby jajka z chowu wolnego :D. Wczoraj moja mama dostała prawdziwy wiejski biały twaróg, więc na obiad był gzik. W każdym razie na wsi jest fajnie :). Przepis znalazłam w Kulinarnym Atlasie Świata, a pochodzi on ze Szwecji. Ja zrobiłam z pół porcji i wyszło, ale podam wam w pełnej wersji:


Ciasto: 15 dag masła, 500 ml mleka, 5 dag drożdży, 15 dag cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka zmielonego kardamonu, 1 kg mąki
Nadzienie: 7 - 8 dag stopionego masła, 10 dag cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 jajko, cukier do posypania


Stop masło, wymieszaj z mlekiem. Wkrusz drożdże, rozpuść, dodaj cukier, sól, kardamon i mąkę. Zagnieć ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 3 porcje. Każdą cienko rozwałkuj na kwadrat, posmaruj masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwiń w roladę, pokrój na plastry o grubości 4 cm. Ślimaczki ułóż na blasze, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jakiem i posyp cukrem. Piecz 5 - 8 minut w temp. 250 st. C.



2 komentarze:

  1. Cynamonowe ślimaczki to najlepsza rzecz do mocnej kawy...świetnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)