sobota, 18 września 2010

Czeskie knedle z sosem pieczarkowym




Przepis na te knedle, a raczej na tego knedla spisałam dawno, dawno temu podczas programu kulinarnego Roberta Makłowicza. Zwykle przyrządzam go z sosem z suszonych leśnych grzybów, ale dziś postawiłam na pieczarki mimo, ze w lasach wysyp podgrzybków i prawdziwków, i wyszło pyszne. Polecam na obiad lub ciepłą kolację :)
Składniki na knedla:
  • 5-6 bułek namoczonych w 1/4 l mleka
  • 100 g szynki pokrojonej w kostkę ( nie w wersji wegetariańskiej! )
  • 3 jajka
  • 100 g miękkiego masła + trochę na wysmarowanie bawełnianej serwetki
  • bułka tarta
W misce utrzeć jajka z masłem, dodać odciśnięte bułki i szynkę. Posolić i dodać bułkę tartą dla utwardzenia konsysetencji. Wyrobić rękami. Bawełnianą serwetkę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Z ciasta uformować podłużny knedel i zawinąć go w ściereczkę. Serwetkę zaszyć. Między czasie zagotować wodę w duzym garnku i wrzucić knedel. Gotować około 20 minut. Po ostudzeniu pokroić w plastry i podsmazyć na maśle. Podawać z sosem.
Składniki na sos:
  • 200 g pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1/2 małej cebuli posiekana
  • łyżka świeżego tymianku
  • mały jogurt naturalny
  • 1/2 opakowania mascarpone
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
oliwa
Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i czosnek, doprawić solą, tymiankiem i pieprzem i chwilę smażyć. Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze około 5 minut. Jogurt wymieszać z mascarpone i mąką i dodać do grzybów. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotowe!

3 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)