poniedziałek, 20 września 2010

grzybki marynowane



Grzyby obrodziły w tym roku niesamowicie. Korzystamy więc z okazji i przygotowujemy zapasy na zimę. Suszymy i marynujemy. Przygotowanie własnych grzybowych przetworów jest bardzo łatwe, a ustawienie takiego przysmaku na kolacyjnym stole w środku zimy, z pewnością wywoła uśmiech na twarzy niejednego grzybowego smakosza :)
Na 1 słoik potrzeba:
  • około 1/2 kg grzybów (u mnie podgrzybki)
  • płaska łyzeczka soli
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • szczypta cukru
  • pół cebuli posiekanej
  • 50 ml octu 10 %

Grzyby oczyścić, odkroić nóżki, większe kapelusze przekroić na pół, umyć pod bierzącą wodą. Wrzucić do rondelka z osoloną wodą i gotować około 20 minut. Odcedzić. Przełozyć do słoiczka. W drugim rondelku zagotować 50 ml octu z 100 ml wody, przyprawami i cebulą. Gotować około 2-3 minut. Tak przygotowaną miksturą zalać grzybki. Zakręcić wieczko i odstawić do spizarni :)

3 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)