Natknęłam się ostatnio w markecie na półce ze zdrową zywnością na zarodki pszenne. Jest to ta część ziarna, z której wyrastają kiełki, a więc ta najbogatsza we wszelkie wartości odzywcze. Znajdziemy w nich więc witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, fosfor, cynk, zelazo, kwas foliowy, a takze nienasycone kwasy tłuszczowe.
Zarodki pszenne mozna dodawać do jogurtów, twarozków, koktajli, zup, panierek, ale również do wypieków ciast i chlebów.
Ja wykorzystałam przepis na opakowaniu i upiekłam ciasto w formie chlebka. Wyszło nieco suche, więc warto podać je z dzemem lub konfiturą. A ja podczas następnego pieczenia spróbuję wzbogacić ciasto o pół szklanki oleju.
Składniki:
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- szklanka zarodków pszennych stabilizowanych
- 1 czubata łyzeczka proszku do pieczenia
W oryginale ciasto było ze śliwkami. Ja upiekłam je w formie chlebka bez dodatków owocowych.
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ponownie ubij. Następnie dodawaj kolejno zółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zarodki pszenne i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóz na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do suchego patyczka.
Piekłam już świetne ciasteczka z zarodkami pszennymi, ten chlebek też bardzo mi się podoba. Trzeba będzie upiec :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
ooo! ciasteczka to coś dla mnie :) mam nadzieję, że znajdę je u Ciebie na blogu?
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzapowiada się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńjuż samo połączenie słów "słodki chlebek" brzmi jakoś tak smakowicie.
OdpowiedzUsuńjest smaczny, a przy okazji zdrowy :)
OdpowiedzUsuńMoja jedyna przygoda z zarodkami pszennymi to kruchy spód do wytarawnej tarty, oprócz zarodków pszennych spód składał się z mąki razowej i płatków owsianych, polecam też takie połączenie na słono.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję też Twój chlebek bo ciekawa jestem jak baardzo smakuje :)
Ja zamierzałam dodać zarodki do wypieku chleba, ale wytrawna tarta też brzmi intersująco :) Na pewno zerknę na Twój przepis i wyprObuję przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńsłodki chlebek. mmm ;]
OdpowiedzUsuń