czwartek, 16 września 2010

Słodki chlebek z zarodkami pszennymi



Natknęłam się ostatnio w markecie na półce ze zdrową zywnością na zarodki pszenne. Jest to ta część ziarna, z której wyrastają kiełki, a więc ta najbogatsza we wszelkie wartości odzywcze. Znajdziemy w nich więc witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, fosfor, cynk, zelazo, kwas foliowy, a takze nienasycone kwasy tłuszczowe.
Zarodki pszenne mozna dodawać do jogurtów, twarozków, koktajli, zup, panierek, ale również do wypieków ciast i chlebów.
Ja wykorzystałam przepis na opakowaniu i upiekłam ciasto w formie chlebka. Wyszło nieco suche, więc warto podać je z dzemem lub konfiturą. A ja podczas następnego pieczenia spróbuję wzbogacić ciasto o pół szklanki oleju.


Składniki:
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • szklanka zarodków pszennych stabilizowanych
  • 1 czubata łyzeczka proszku do pieczenia

W oryginale ciasto było ze śliwkami. Ja upiekłam je w formie chlebka bez dodatków owocowych.

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ponownie ubij. Następnie dodawaj kolejno zółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zarodki pszenne i dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóz na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do suchego patyczka.

9 komentarzy:

  1. Piekłam już świetne ciasteczka z zarodkami pszennymi, ten chlebek też bardzo mi się podoba. Trzeba będzie upiec :).
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo! ciasteczka to coś dla mnie :) mam nadzieję, że znajdę je u Ciebie na blogu?

    OdpowiedzUsuń
  3. zapowiada się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. już samo połączenie słów "słodki chlebek" brzmi jakoś tak smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. jest smaczny, a przy okazji zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja jedyna przygoda z zarodkami pszennymi to kruchy spód do wytarawnej tarty, oprócz zarodków pszennych spód składał się z mąki razowej i płatków owsianych, polecam też takie połączenie na słono.
    Chętnie wypróbuję też Twój chlebek bo ciekawa jestem jak baardzo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zamierzałam dodać zarodki do wypieku chleba, ale wytrawna tarta też brzmi intersująco :) Na pewno zerknę na Twój przepis i wyprObuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)