Dziś pierwszy grudnia, więc czas zacząć myśleć o Świętach. Na początek przepis na pyszny, świąteczny piernik. Przepis przysłała mi moja przyjaciółka. Podaję w niezmienionej formie, wraz z przypisami Ani :)
-1 szkl. cukru
-1 szkl. miodu
-1 opak. przyprawy piernikowej
-1/2 kostki margaryny
-45dag mąki
-4 jajka
-1/2 szkl.mleka
-1 łyżeczka sody
-1 łyżka kakao
-1 szkl. miodu
-1 opak. przyprawy piernikowej
-1/2 kostki margaryny
-45dag mąki
-4 jajka
-1/2 szkl.mleka
-1 łyżeczka sody
-1 łyżka kakao
3 łyżki cukru zarumienić na karmel, dodać 4 łyżki wody, do karmelu dodać miód, margarynę, przyprawę, kakao i podgrzewać; przestudzić; do miski wsypać mąkę, wlać przestudzony karmel, jaja, cukier i wyrobić ciasto; pod koniec wlać mleko i wsypać sodę i jeszcze wyrobić; dodać ewentualnie bakalie; blachę wysmarować tłuszczem, wylać wyrobione ciasto i piec w temp. 170-180st., ok. 50 min. ; po przestudzeniu piernik wyjąć i przełożyć powidłami.
polewa:
rozpuścić kostkę margaryny i dodawać kolejno po łyżce kakao i łyżce cukru(w sumie po 3 łyżki z każdego) ciągle mieszając; gdy ostygnie wlać w to 2 ubite jajka; jeszcze ciepłą wylać na piernik.
jak chcesz upiec go wcześniej, to zawiń go po prostu w folię, pergamin, a przełóż powidłami dopiero przed "użyciem". Jest na prawdę pyszny, ja na ciepłą polewę posypuję jeszcze orzechami i płatkami migdałowymi, Pycha, już czuję jego zapach:)
Oj poczęstowałabym się takim do kubka aromatycznego kakao i przy takim kawałku można już sobie myśleć o świętach :)
OdpowiedzUsuńchetnie zjadlabym kawaleczek, bo wyglada bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapach takiego piernika :)
OdpowiedzUsuńW domu pachnaiło pięknie jeszcze następnego dnia rano, gdy wstałam :)
OdpowiedzUsuńA piernik jest naprawdę godny polecenia. Na pewno upiekę go na Święta!