środa, 12 stycznia 2011

Rurki drożdżowe z powidłami




Ciastka proste w wykonaniu i pyszne w smaku. Dwie blachy rozeszły się w czasie jednego popołudnia :)
  • 1/2 kg mąki poznańskiej
  • 18 dkg margaryny
  • łyzka oleju
  • 6 dkg drozdzy
  • 2 łyzki cukru
  • jajo
  • 2 zółtka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • konfitura lub powidła
  • cukier puder do posypania
Drozdze utarte z cukrem zostawiamy do wyrośnięcia, a w tym czasie ucieramy margarynę z jajami, cukrem waniliowym i olejem. Dodajemy wyrośnięte drozdze i konczymy ucieranie. Teraz wszystko łączymy z mąką, dodajemy sól i zagniatamy ciasto ( dość luźne, jak na pierogi ). Podczas ugniatania podsypujemy mąką w razie potrzeby. Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy i kroimy je na kwadraty, w których środek smarujemy grubo powidłami i zwijamy w rurki. Odstawiamy do wyrośnięcia, wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze świeze. Pycha!
Przepis pochodzi z wydzieranego kalendarzyka ściennego sprzed lat.
Przypominam równiez o konkursie, który trwa do najbliższej niedzieli. Więcej informacji w poprzednim poście!








6 komentarzy:

  1. Za moich lat szczeniecych kupowalismy takie w osiedlowym sklepiku - az mi slinka pociekla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śmiem twierdzić, że takie domowe zasakują Ci jeszcze bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm pycha! w mnie zniknęłyby raz dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no tak, domowe drożdżowe bezkonkurencyjnie najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. 2 blachy - łał! musiały być naprawdę rewelacyjne! :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)