To moje drugie biscotti, ale kocham te ciasteczka już całym sercem. Zasmakowały mi bardzo. Ten przepis znalazłam na smacznie i zdrowo. I faktycznie są to nieco zdrowsze ciastka, o ile o ciastkach można tak w ogóle powiedzieć. Zawierają bowiem mąkę razową, orkiszową i owsianą, a do tego zarodki pszenne. Do tego niezwykły aromat pomarańczy i kawałki czekolady. Pycha!
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej razowej
- 1 szkl. mąki orkiszowej
- 1/3 szkl. mąki owsianej (można zmielić płatki, ja dałam płatki bez mielenia ich)
- 1/3 szkl. zarodków pszennych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 85 g miękkiego masła
- 2/3 szkl. brązowego cukru
- 2 duże jajka
- skórka starta z 1 sporej pomarańczy
- 1/2 cukru waniliowego
- 1/3 szkl. płatków migdałowych (dałam całe migdały)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki
Wymieszać ze sobą wszystkie mąki, zarodki, sól i proszek do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać jaja, cukier waniliowy i skórkę pomarańczową. Masę maślaną połączyć z mąkami i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać migdały i czekoladę i wymieszać. Ciasto uformować na kształt chlebka i ułożyć na blsze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 165 st. C ( ja piekłam 15 z termoobiegiem ), następnie wyjąćz piekarnika, odstawić na 10 minut, po czym pokroić na grube plastry. Kawałki ciasta ułożyć na blasze i piec jeszcze 20-30 minut (do zrumienienia) w temp. 150 st. C. Podobno świetne z mlekiem. Nie spróbuję, bo mam do mleka w czystej postaci straszną awersję :) Smacznego!
Wyglądają bardzo chrupko:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńspecjalnie nie opiekałam ich za bardzo, żeby były miękkie w środku, bo jak ostatnio obsuszyłam biscotti w piekarniku, to dla dzieciaków za twarde były.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również!
mniam! Ślicznie Ci
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Bardzo apetyczne - pięknie wyglądają na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Nigdy jeszcze nie robiłam takich ciasteczek a z tego co widzę to mają dużo zdrowych składników.
OdpowiedzUsuńCiastka wyglądają wspaniale. Muszę wypróbować ten przepis :)
ja także takie poproszę ;]
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiadają!
Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale słyszałam o nim bardzo dużo dobrego. Muszę sobie takie zrobić.
OdpowiedzUsuńna czekoladowe skuszę się zawsze :)
OdpowiedzUsuń