piątek, 25 marca 2011

Biscotti czekoladowo-pomarańczowe w zdrowszym wydaniu






To moje drugie biscotti, ale kocham te ciasteczka już całym sercem. Zasmakowały mi bardzo. Ten przepis znalazłam na smacznie i zdrowo. I faktycznie są to nieco zdrowsze ciastka, o ile o ciastkach można tak w ogóle powiedzieć. Zawierają bowiem mąkę razową, orkiszową i owsianą, a do tego zarodki pszenne. Do tego niezwykły aromat pomarańczy i kawałki czekolady. Pycha!


Składniki:
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1 szkl. mąki orkiszowej
  • 1/3 szkl. mąki owsianej (można zmielić płatki, ja dałam płatki bez mielenia ich)
  • 1/3 szkl. zarodków pszennych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85 g miękkiego masła
  • 2/3 szkl. brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • skórka starta z 1 sporej pomarańczy
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 1/3 szkl. płatków migdałowych (dałam całe migdały)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki

Wymieszać ze sobą wszystkie mąki, zarodki, sól i proszek do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać jaja, cukier waniliowy i skórkę pomarańczową. Masę maślaną połączyć z mąkami i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać migdały i czekoladę i wymieszać. Ciasto uformować na kształt chlebka i ułożyć na blsze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 165 st. C ( ja piekłam 15 z termoobiegiem ), następnie wyjąćz piekarnika, odstawić na 10 minut, po czym pokroić na grube plastry. Kawałki ciasta ułożyć na blasze i piec jeszcze 20-30 minut (do zrumienienia) w temp. 150 st. C. Podobno świetne z mlekiem. Nie spróbuję, bo mam do mleka w czystej postaci straszną awersję :) Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo chrupko:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. specjalnie nie opiekałam ich za bardzo, żeby były miękkie w środku, bo jak ostatnio obsuszyłam biscotti w piekarniku, to dla dzieciaków za twarde były.

    Pozdrawiam również!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! Ślicznie Ci

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne - pięknie wyglądają na zdjęciach.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy jeszcze nie robiłam takich ciasteczek a z tego co widzę to mają dużo zdrowych składników.
    Ciastka wyglądają wspaniale. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja także takie poproszę ;]
    pysznie się zapowiadają!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale słyszałam o nim bardzo dużo dobrego. Muszę sobie takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  8. na czekoladowe skuszę się zawsze :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)