sobota, 12 marca 2011

Cupcakes podwójnie czekoladowe




Przepis na te wyjątkowo pyszne babeczki znalazłam u Maddy z Hello Morning, a ona z kolei przepis wzięła od Vegańskiego Svemira. Czekoladowe cupcakes z dużą ilością pysznego kremu i lekko kiczowatym wystrojem chodziły już za mną od jakiegoś czasu. Przyszedł wolny weekend i są!


Składniki:
  • 1 szkl. mleka (u mnie krowie, w oryginale roślinne)
  • 1 łyżka octu
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/3 szkl. kakao
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
  • szczypta soli

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Stopniowo dodawać składniki suche do mokrych, cały czas mieszając. Napowietrzyć ciasto, mieszając energicznie w różne strony. Masa wychodzi dość płynna. Przelać masę do foremek. Piec w temp. 180 st. C około 15 minut.

Przepis na krem pochodzi z naszego przepisu na Wegańskie muffinki Czarny Las, tyle że, zmieniony został smak kremu na czekoladowy.

Krem:
  • paczka budyniu czekoladowego
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 1/3 szkl. cukru pudru

W garnku zagotować 1/2 szkl. mleka z cukrem trzcinowym, w reszcie mleka rozpuścić budyń i wlać do gotującego się mleka. Energicznie wymieszać, poczekać aż masa zgęstnieje i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, po łyżce dodawać wystygnięty budyń, cały czas ucierając. Gotową masę nakładać fantazyjnie na babeczki.


8 komentarzy:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)