wtorek, 5 kwietnia 2011

Pulpeciki z tuńczyka i ricotty



Kotlety z tuńczyka gościły już na naszym blogu. Jest to mój sposób na szybkie podanie ryby na obiad. Puszkę tuńczyka zwykle mam w domu i dzięki temu błyskawicznie mogę wyczarować pyszny obiad. Do tego np.kasza i marchewka na parze i gotowe.
Tym razem postanowiłam nieco wzbogacić danie i skorzystałam z przepisu, jaki znalazłam na blogu Italia od kuchni. Trochę go zmodyfikowałam, bo nie miałam w domu wszystkich składników. Poniżej podaję przepis w oryginale z moimi modyfikacjami w nawiasach.

Składniki:

200g tuńczyka w oliwie

200g ricotty

2 jajka

50g tartej bułki (dałam więcej) + do obtocznia kulek

50g startego parmezanu (nie dałam)

10 g kaparów konserwowanych w soli

4 fileciki anchois (pominęłam)

sól

pieprz

natka pietruszki (zastąpiłam świeżą bazylią)

olej arachidowy do smażenia (użyłam słonecznikowego)



Tuńczyka odsączyć z oliwy i połączyć z ricottą. Dodać jajka, tartą bułkę, parmezan i wymieszać wszystko dokładnie widelcem. Dodać opłukane z soli i posiekane kapary oraz posiekane anchois i natkę pietruszki. Całość trochę posolić (uwaga, bo większość składników jest dość słona) i popieprzyć.

Uformować pulpeciki wielkości piłeczek do ping ponga, a nastepnie obtoczyć je w tartej bułce.

Smażyć pulpeciki w dość głębokim oleju arachidowym ( ja nie smażyłam ich w głebokim tłuszczu). Wyjąć je łyżką cedzakową i wyłożyć na ręczniku papierowym, by ten wchłonął tłuszcz. Kotleciki smaczne są także na zimno.


9 komentarzy:

  1. podejrzewam, że u mnie zniknęłyby raz dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie kotleciki rybne - a domowe sa o niebo zdrowsze niz sklepowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie wyglądają, nie jadłam jeszcze takich :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tuńczyk i ricotta,co za połączenie! Piękne kotleciki.

    OdpowiedzUsuń
  5. szybko bym spalaszowala takie smakowite pulpeciki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło mi 21 sztuk i wszystkie zniknęły na obiad. Dodatek ricotty sprawia, że wychodzą delikatniejsze, niż na samej rybie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem fanką ricotty :).Przejadły mi się ciagłe dania z kurczaka ,i dzis szukałam kotlecików rybnych z myślą o dziecku :) i dzis trafiłam na ów stronkę.Przepis mi sie podoba,jutro zrobię je na obiad.Zakupiłam nawet kapary :) choć nie znam ich smaku,ani ja ani moja rodzina.Jestem ciekawa ich smaku.
    Jutro pojawię się zdać relację z obiadu :),jednak jestem pewna,że będa rewelacyjne :D.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,

    powinny dziecku zasmakować, bo dzięki dodatkowi sera są bardzo delikatne. Moje dzieciaki je bardzo lubią. A co do kaparów, to smak ich jest specyficzny bardzo, ale ja je lubię :) Pozdrawiam i czekam na relację z obiadu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm kocham tunczyka, ale nie lubie ricotty.;(
    ZAPRASZAM NA: WWW.REASONABLEBAKING.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)