środa, 29 czerwca 2011

Chleb pomidorowy na zakwasie





To kolejny już mój domowy wypiek. Tym razem zainspirował mnie przepis z letniego Lawendowego Domu. Sok pomidorowy w upieczonym chlebie jest praktycznie niewyczywalny, ale nadaje on miąższowi ciekawej barwy. Poza tym chleb jest bardzo smaczny i polecam go wszystkim domowym piekarzom.


Składniki:
  • 200 g żytniego zakwasu czynnego
  • 60 ml letniej wody
  • 200 ml soku pomidorowego w tepm. pokojowej
  • 270 g białej mąki pszennej chlebowej
  • 120 g jasnej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru (dałam trzcinowy)
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • mąka kukurydziana do posypania ( sypnęłam pszenną )

Zakwas rozprowadzić wodą i sokiem pomidorowym. W misce mieszamy obie mąki, cukier, sól i drożdże. Suche składniki dodajemy do mokrych i wyrabiamy lśniące, gładkie, luźne ciasto. Można to zrobić w maszynie do chleba, za pomącą odpowiedniego miksera lub ręcznie, jak ja. Następnie odstawiamy ciasto, by podwoiło objętość. Wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat, formujemy okrągły lub podłużny bochenek i wkładamy do wyłożonego bawełnianym ręczniczkiem i wysypanego mąką kukurydzianą koszyczka (jeśli go nie masz, użyj durszlaka). Ponownie odstawiamy do podwojenia objętości. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 st. C. Można użyć kamienia, ja piekłam na blasze. Na dnie piekarnika wkładamy drugą blachę i tuż przed pieczeniem wlewamy na nia 2/3 szkl. wrzącej wody. Wyjmujemy chleb z koszyka ( można go naciąć ) i wsuwamy do piekarnika. Spryskujemy wierzch chleba i ściany piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów ). Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 220st. C, a po kolejnych 10 minutach do 200 st. C i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
Uważajcie, bo jeśli wasz piekarnik mocno się rozgrzewa, być może czas pieczenia ulegnie skróceniu. Warto wtedy szybicej obniżyć temp. pieczenia. Ja obniżyłam temp. do 220 st. C zaraz po włożeniu bochenka.

Tylko do jutra możecie przesyłać przepisy na lawendowy konkurs!

9 komentarzy:

  1. piekny chleb, te z dodatkiem sokow warzywnych smakuja mi wyjatkowo. musze wreszcie sama upiec :) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb wygląda zjawkiskowo! Przepiękny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo okazały ten bochenek :D aż mam ochotę skubnąć piętkę :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś upieczony, jeszcze nie próbowany, ale wygląda smakowicie ;) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cała przyjemność po mojej stronie :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)