Uwielbiam szparagi, uwielbiam makarony, trzeba więc było te dwa składniki połączyć. Wyszła pyszna i nietrudna w przygotowaniu pasta. Spieszcie się, bo sezon na szparagi się kończy!
Potrzeba:
- pęczek zielonych szparagów
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 1/2 l mleka
- sól
- pieprz
- łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- makaron
- parmezan
Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końce i pokroić na 2 cm kawałki. Wrzucić do wrzącej osolone wody i gotować około 7 minut.
W rondelku rozpuścić masło, dorzucić mąkę i mieszać kilka minut drewnianą łyżką lub trzepaczką ( dzięki temu nie powstaną grudki ). Dodać trochę mleka, cały czas mieszając. Dodaj resztę mleka i cały czas mieszaj, aż do zagotowania. Wyłącz gaz, dodaj sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj znowu. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z sosem, dorzuć ugotowane szparagi i ponownie delikatnie zamieszaj. Podawaj z parmezanem, najlepiej świeżo startym.
Dla ciekawskich, odsyłam do artykułu o beszamelu.
Przypominamy o lawendowym konkursie!
Uwielbiam penne przyrządzone w taki sposób. Świetne !
OdpowiedzUsuńMoje smaki. Chętnie bym zjadła dużą porcję:)
OdpowiedzUsuńcytrynowy beszamel wydaje się być intrygujący :)
OdpowiedzUsuń