niedziela, 3 lipca 2011

Ciasto z kratką




Dziś proponuję kruche ciasto, które można robić od wiosny do jesieni, wymieniając tylko owoce, jakich użyjemy. Nasze, bo robiłyśmy wyjątkowo we dwie siostry, nadziałyśmy malinami i truskawkami.

Przepis pochodzi z magazynu "Palce lizać" z 20 czerwca 2011.

Składniki:

CIASTO:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
 NADZIENIE:
  • 450 g owoców ( u nas maliny z truskawkami )
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru (u nas brązowy )
jajko lub mleko do posmarowania, cukier do posypania


Z podanych składników zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 40 minut. Owoce oczyść i umyj, większe pokrój na mniejsze  kawałki i przełóż do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszaj. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że sok z owoców zostanie "związany" w coś na kształt kisielu i ciasto nie nasiąknie sokiem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Na cieście ustaw formę do ciasta i wytnij koło o promieniu o 3 cm większym niż foremka. Najlepiej użyj tortownicy lub formy do tarty. Przełóż wycięty krąg do formy, rozłóż równomiernie i przyciśnij mocno, by na całej powierzchni ciasto równo przylegało. Nożem wyrównaj brzegi.
Przełóż owoce do formy i rozłóż równomiernie na cieście.
Z pozostałego ciasta wytnij paski o szerokości około 1 cm. Najpierw na wierzchu ciasta ułóż paski w jedną stronę. Następnie zacznij układać na zmianę poprzeczne, podnosząc co drugi i przeplatając, aż powstanie kratka na całym cieście. Na koniec ułóż pasek dookoła na rancie, by zrobić wykończenie krawędzi (na naszych zdjęciach go nie ma).
Małym kieliszkiem wytnij w pozostały cieście kilka kółek. Z kółek - też kieliszkiem - odetnij małe listki - po 2-3 na kółko. Na listkach tępą stroną noża natnij wzorek imitujący żyłkowanie na liściach. Zwilż lekko listki po lewej stronie i ułóż na cieście.
Na koniec wierzch ciasta posmaruj  roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posyp cukrem. Wstaw na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 40 minut.



7 komentarzy:

  1. Apetyczne, nie ma co :D. I śliczne listeczki :)

    Pozdrawiam, Cottie

    OdpowiedzUsuń
  2. Też się nim zachwyciłam gdy przeglądałam dwa tygodnie temu gazetę :-)
    Wygląda ślicznie i jestem pewna, że smakuje bosko!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne musi być takie ciacho :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)