Gdy na rynku pojawią się pyszne, aromatyczne krajowe pomidory, warto nimi zastąpić pastę z kartonu i przygotować pyszny sos, który świetnie nada się nie tylko do makaronu, ale też do pizzy. Taki sos można też zamrozić w porcjach i w jesienno-zimowe szare dni delektować się aromatem świeżych warzyw.
Przygotowanie takiego sosu zajmie wam nieco więcej czasu, niż w przypadku użycia pomidorów z puszki lub z kartonu, ale warto się zmobilizować, zwłaszcza jeśli macie dostęp do ekologicznych pomidorów, ze sprawdzonego źródła.
Taki sos to kwintesencja lata :)
Składniki:
- 1-1,2 kg dojrzałych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- oliwa
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
- odrobina cukru
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chwilę ją podsmażyć na małym ogniu, mieszając stale, by się nie zrumieniła. Dorzucić czosnek i smażyć chwilę, aby wydobyć z niego aromat. Następnie na patelnię wrzucić pomidory i całość dusić na małym ogniu około 1/2 godziny. Do pomidorów dodać bazylię porwaną na kawałki, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Zmiksować blenderem. Gotowe!
świeże pomidory.. tak, kwintesencja lata.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos pomidorowy ze świeżych , dojrzałych mocno czerwonych pomidorków. Magia lata *_* Mniam !
OdpowiedzUsuńkocham taki swojski sos pomidorowy;)
OdpowiedzUsuńAż się zrobiłam głodna
OdpowiedzUsuńAhhhh to już za moment spróbuje tego zjawiskowego hitu lata nie mogę się doczekać właśnie smaży mi się cebulka PYSZOTKI ;D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że tak smakuje :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńw podziękowaniu za przepis chciałabym wysłać wam zapach mojej kuchni;)
OdpowiedzUsuńszkoda, że to niemożliwe :( Cieszę się, że takim powodzeniem cieszy się mój przepis :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTaaaki pyszny przepis, że zaraz lecę po pomidory.
OdpowiedzUsuń