poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Crumble z malinami




Dziś polecam pyszny, prawdziwie letni i prosty do przygotowania deser z kuchni angielskiej. Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata. Trochę go przerobiłam :)

składniki:
  • 500 g malin
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dkg mąki
  • 8 dkg masła
  • 8 dkg brązowego cukru

Mąkę, masło i 8 dkg brązowego cukru wyrób szybko palcami, aby otrzymać kruszonkę.  Połącz cukier waniliowy z 2 łyżkami brązowego cukru. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Możesz użyć jednego, większego naczynia lub kilku małych, np. kokilek. Do naczynia wsyp warstwę malin, posyp mieszanką cukrów, wsyp resztę owoców i posyp resztą cukru. Na koniec posyp grudkami ciasta. Piecz w 180 st. C, aż ciasto będzie złociste. Podawaj gorące. Pyszne z bitą śmietaną!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam crumble! Z malinami jeszcze nie robilam, ale jestem pewna, ze bym sie w tym smaku zakochala :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hihi! u mnie malinki już niebawem zaczną porządnie obradzać ;]
    nie mogę się doczekać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczęściara! Ja niestety nie mam swoich malin :(

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)