niedziela, 21 sierpnia 2011

Muffinki z batatami i żurawinami




Rewelacyjne babeczki. Świetny pomysł na imprezę, piknik, dodatek do zupy.


Przepis z pierwszego numeru Palce lizać Extra. Pominęłam bekon.


250 g batatów (słodkich ziemniaków)
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g brązowego cukru
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
1 jajko
125 ml oleju roślinnego
150 g niskotłuszczowego jogurtu
kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
30 g orzechów włoskich
2 łyżeczki świeżego tymianku
125 g suszonych żurawin


Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Gotuj około 20 minut, aż zmiękną. Odcedź i utłucz widelcem.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, pieprzem i solą. W osobnym naczyniu połącz olej, jajko, jogurt i puree z batatów. Obie masy wymieszaj. Imbir obierz i drobno pokrój. Orzechy pokrusz. Do ciasta dodaj imbir, orzechy, tymianek i żurawiny. Nałóż ciasto do foremek. Piecz w temp. 175 st. C ( termoobieg 160 st. ) przez 25-30 minut. Pozostaw, aby ostygły.

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe użycie batatów:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe, bardzo ciekawe połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)