piątek, 26 sierpnia 2011

Soczysty klops z suszonymi pomidorami, tymiankiem i fetą




Inspiracją była dla mnie Rewolucja na talerzu.
Znacznie jednak przepis zmodyfikowałam. Wyszło pyszne, aromatyczne mięso. Świetne do zaserwowania gościom. 


500g mielonego mięsa
1 pęczek pietruszki
1czubata łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
1 szczypta płatków chilli garść suszonych pomidorów
½ kostki fety
1 garść świeżego tymianku

sól, pieprz


Natkę pietruszki posiekać drobno. Mielone mięso wymieszać z pietruszką, musztardą, płatkami chilli. Posolić i popieprzyć. Masę mięsna wyłożyć na deskę, formować prostokąt. Po środku prostokąta ułożyć suszone pomidory, fetę i tymianek. Zwinąć  w rulon. Rulon mięsa obsmażyć  na patelni teflonowej (bez dodatku oleju). Przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu położyć papier do pieczenia zwilżony wodą. Piec w 200 stopniach przez 45 min. Na ostatnie 10 minut zdjąć papier z góry foremki i grillować.
Podawać z zieloną sałatą, kiełkami słonecznikowymi, pomidorami cherry i czosnkowym sosem vinegret.

4 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)