wtorek, 20 września 2011

Racuchy z ricottą i szpinakiem




Dziś proponuję Wam coś szybkiego do przygotowania na kolację, lunch lub jako przystawkę. Placuszki te świetnie skomponują się z różnymi dipami, np. czosnkowym lub sałatką z pomidorów, jak poleca Autorka.
Przepis na nie znalazłam w jesiennym Lawendowym Domu.
A więc do dzieła!


Potrzeba:
  • duży pęczek szpinaku lub zamiennie ok. 200 g mrożonego
  • łyżka oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • 500 g ricotty
  • 3 średnie jajka
  • 5-6 łyżek przesianej mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak i czosnek i krótko przesmażyć.  Doprawić solą, pieprzem i curry. Mieszając, smażyć jeszcze około 1 minuty. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. W międzyczasie w misce rozbełtać jaja. Mieszając, dodać kolejno ricottę, mąkę i curry. Na koniec do gładkiej masy dodać przestudzony szpinak, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta, lekko je spłaszczając. Smażyć z obu stron na złoty kolor.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam riccotę! Szpiank z cała pewnościa sobie podaruję, ale cała reszta naprawdę brzmi zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy bym nie wpadła na to, żeby zrobić takie placuszki. Dzięki za inspirację, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)