środa, 19 października 2011

Odwrócone ciasto gruszkowe z szafranem




Przepis  na dzisiejsze, typowo jesienne ciasto, pochodzi z Lawendowego Domu. Tak się jakoś złożyło, że ostatnio dużo eksperymentuję z wszelkiego rodzaju "odwróconymi" ciastami, wśród których prym wiodą tarty tatin, moje zdecydowane faworytki. Z tartą tatin nie jest czasem łatwo, bo ciasta kruchego nie jest łatwo nałożyć po rozwałkowaniu  w całości na warstwę owoców. Tego problemu nie ma w przypadku dzisiejszego przepisu. Wyrabiamy ciasto mikserem, po czym wylewamy na gruszki. Proste? Proste! I smaczne na  dodatek :)







Składniki:
  • 250 g cukru (dałam trzcinowy)
  • 30 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 gruszki
  • 1/4 łyżeczki szafranu

Na dnie formy rozsypać pół szklanki cukru i skropić 4 łyżkami wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż do uzyskania karmelu. Zdjąć z ognia, posypać pokrojonym na małe kawałki masłem. Na maślano-karmelowym sosie ułożyć pokrojone w plastry gruszki. Szafran rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, odstawić na 5 minut. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wodę z szafranem. Gotowe ciasto wylać na owoce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 30 minut. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 3 minuty, po czym odwrócić do góry dnem na talerz lub paterę.







2 komentarze:

  1. U mnie też w ostatnim czasie na gruszkowo;)
    Pięknie się upiekło;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)