niedziela, 20 listopada 2011

Czekolada na gorąco






Nie wiem jak Was, ale mnie chyba dopadło ostatnio jakieś przesilenie. Za oknem właściwie cały czas ciemno, a ja błąkam się po domu senna i rozbita. Ratuje mnie tylko kawa i czekolada...



  • 2 szklanki mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 ziarenko czarnego pieprzu


Do rondelka wlej mleko i powoli podgrzewaj. W tym czasie posiekaj czekoladę, wrzuć ja do mleka. Zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj cynamon i pieprz. Podgrzewaj, często mieszając, ok. 15-20 minut - aż czekolada zgęstnieje. Pycha!




Przepis pochodzi z Filipinki sprzed kilkunastu lat :)




2 komentarze:

  1. rozkoszuję się ostatnio coraz częściej gorącą czekoladą..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie za często, bo te kalorie! Ale jak już potrzebuję poprawić sobie nastój, to robię :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)