czwartek, 3 listopada 2011

Malinowe ciasto z piernikową kruszonką




Pyszne malinowo-maślane ciasto z korzenną nutą. Zrobione specjalnie z myślą o niedzielnych Gościach :) Miło było się wreszcie spotkać i porozmawiać. Oby częściej :) Dzieciaki też zadowolone, że miały towarzystwo do szaleństw!


Przepis znaleziony w Lawendowym Domu od Kuchni





Składniki:


200 g mąki pszennej typ 2000 (użyłam tortowej)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g cukru białego
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
120 g masła o temperaturze pokojowej
1/4 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
500 g malin (dałam 250 g)
kruszonka
50 g cukru muscovado
50 g cukru białego
1 łyżeczka przyprawy korzennej (do pierników)
80 g zimnego masła











Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło zmiksować z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać jogurt, a następnie jedno po drugim jajka. Gdy składniki się połączą, dodać mąkę i miksować jeszcze chwilę (nie więcej niż pół minuty) na najniższej prędkości. Do ciasta dodać maliny i wymieszać całość delikatnie łyżką lub silikonową szpatułką.
Formę do ciasta (u mnie okrągła tortownica o średnicy 20 cm) wysmarować masłem, na dnie położyć krążek papieru do pieczenia. Do tak przygotowanej tortownicy wlać ciasto. Przygotować kruszonkę, rozcierając w palcach posiekane w kostkę masło z cukrem i przyprawą. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez godzinę. Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika i zostawić do wystygnięcia.





1 komentarz:

  1. Apetycznie wygląda, a jak jeszcze pomyślę, że z piernikowym posmakiem...:)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)