piątek, 4 listopada 2011

Pełnoziarniste leniwe kopytka z batatami






Składniki:
  • 300 g puree z ziemniaków (można wykorzystać z wcześniejszego obiadu)
  •  puree z 300 g batata
  • 150 g pełnotłustego twarogu
  • mąka pszenna pełnoziarnista
  • 1 jajko
  • sól

Do miski wrzucić puree, twaróg, jajko i sól, wymieszać. Przełożyć na stolnicę i stopniowo wsypywać mąkę. Zagniatać ciasto, aż do momentu, kiedy przestanie się kleić do rąk. Z fragmentów ciasta formować wałek, kroić na kawałki długości 2-3 cm. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minut. Podawać polane masłem i posypane cukrem. Chociaż mąż woli z angielską przyprawą do kurczaka . :)





1 komentarz:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)