wtorek, 20 grudnia 2011

Drożdżowe bułeczki z cynamonem



Doskonałe na pierwsze, drugie lub trzecie śniadanie :) Lub do kawy po prostu. Mogą też okazać się ciekawą alternatywą dla zwykłego ciasta drożdżowego w okresie świątecznym.
Przepis pochodzi z jesiennego magazynu Lawendowy Dom.







Składniki:
  • 175 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
  • 2 i 1/3 szkl. mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
Do obtoczenia:
  • 2/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 75 g roztopionego masła


Mleko wlać do rondelka, wsypać do niego cukier i dodać masło. Podgrzewać, aż masło się rozpuści, a mleko będzie letnie.  Dodać jajko i lekko roztrzepać. W misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami, zrobić zagłębienie i wlać płynne składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i sprężyste. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość (zajmie to około 1 godziny).
Formę (np. tortownica o średnicy 25 cm lub kwadrat o boku 25 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cukier wymieszać z cynamonem w małej miseczce. Do drugiej miseczki wlać roztopione masło.
Ciasto wyjąć na wysypany mąką blat. Lekko spłaszczyć dłońmi i uformować kulę. Podzielić na 16 równych części (ja podzieliłam na 12) i uformować z nich maleńkie kulki. Każdą z kulek obtoczyć w roztopionym maśle, a następnie w cukrze z cynamonem. Układać w foremce, zostawiając między bułeczkami niewielkie odstępy. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180-190 st. C. Bułeczki pieczemy 25-30 minut. Gdyby zaczęły się zbyt mocno przyrumieniać, można przykryć folią aluminiową. Smacznego!





2 komentarze:

  1. dzięki za kolejny smakowity przepis i za wzięcie udziału w mojej akcji :) Czekam na kolejne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie slodkie drozdzowe buly!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)