sobota, 4 lutego 2012

Pączki z mąki orkiszowej i zapowiedź książkowego konkursu





Na pączki skusi się zapewne każdy z Was chociaż raz w karnawale. Ale czemu by nie spróbować tym razem czegoś nowego? Trochę zdrowszego. Jeśli o pączkach w ogóle można wypowiadać się w tych kategoriach :) Może chociaż nie będą nas męczyć tak wielkie wyrzuty sumienia, jak przy zjedzeniu tradycyjnych. A więc jedzmy! Na zdrowie!









potrzeba:
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 80 g  roztopionego masła
  • 4 żółtka
  • 250 ml mleka + dodatkowo 3 łyżki
  • łyżeczka brązowego cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do obtoczenia pączków


3 łyżki ciepłego mleka wymieszać z cukrem brązowym i drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce. Do drugiej miski przesiać mąkę, resztę mleka, żółtka oraz wyrośnięty drożdżowy zaczyn i roztopione, lekko schłodzone masło. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Rozgrzać olej w rondlu. Z ciasta odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyć, aż będą brązowe ( warto dłonie posmarować olejem, by ciasto się do nich nie lepiło). Smażyć, aż będą brązowe. Wykładać na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze.


Przepis z lutowego Zwierciadła. Nieco zmodyfikowany.






A teraz uwaga! Wydawnictwo Dwie Siostry i Sisters4cooking ogłaszają wspólny konkurs! Do wygrania poniższe książki. Szczegóły już w poniedziałek na blogu oraz facebooku Sisters4cooking i Wydawnictwo Dwie Siostry. Zapraszamy do wzięcia udziału!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)