poniedziałek, 28 maja 2012

Rabarbarowa tarta z bezą




Przepis znalazłam na stronie Palce Lizać.
Wyglądał niezwykle apetycznie, więc zrobiłam i się nie zawiodłam. Bardzo maślany spód, choć trochę zbyt kruchy do nakładania kawałków w całości na talerzyk. Do tego rabarbar i bezy. I kawa. I słoneczny, ciepły dzień w moim ogrodzie.









Składniki:

4-5 łodyg rabarbaru

2 łyżki cukru

ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g masła

100 g cukru pudru

sól

beza:

3 białka

6 łyżek cukru








Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj masło i posiekaj. Palcami zagnieć ciasto, po czym uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny. Dużą formę do tarty wyłóż ciastem i podpiecz w piekarniku (10 minut w temperaturze 200 st. C). Rabarbar umyj, osusz i obierz, po czym pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Wymieszaj z cukrem i ułóż na podpieczonym placku. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, i wyłóż porcjami na placek. Piecz w temperaturze 180 st. C, aż beza nabierze złocistego koloru.






5 komentarzy:

  1. zaraz robię:))
    później napiszę czy wyszło:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. dal mnie wyszła super:) jednak dla moich maluchów rabarbar okazał się zbyt twardy:( zjadły spód i bezę:) następnym razem może go podduszę na patelni?będzie bardziej dżemowaty:))

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)