Dla Naszej kochanej Mamy!
Wszystkiego najlepszego w dniu Twojego Święta!
Biszkopt
Lista składników:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, żółtka wymieszać z octem i
proszkiem do pieczenia (użyć wysokiego naczynia bo szybko rośnie).
Połączyć ubitą pianę z masą z żółtek i dodać mąkę. Piec w temperaturze
180 stopni około 25 min. Jeżeli chcemy uzyskać biszkopt ciemny dodajemy
do ciasta 3 łyżki kakao.
Krem śmietankowy:
- 2 puszki mleka kokosowego, który odstał co najmniej 1 dzień w lodówce, aby oddzieliła się część kremowa od wody ( najlepsze jest to z Lidla lub Marks&Spencer ze względu na bardzo dużą zawartość kokosa w stosunku do wody)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 śmietan-fixy
- konfitura z czarnej porzeczki
- truskawki
- bezy
- ulubiony alkohol lub sok cytrynowy
Wyciągamy część kremową mleka kokosowego, bez wody. Przekładamy do
miski i miksujemy w cukrem, śmietan-fixem, wanilią. Ubijamy do czasu, aż
powstanie nam puszysta wegańska śmietanka.
Biszkopt ścinamy, aby był w miarę płaski. Dzielimy go na trzy równe
płaty. Pierwszy skrapiamy ulubionym wysokoprocentowym trunkiem lub
sokiem z cytryny, następnie smarujemy ulubionym dżemem.
Warstwę konfitury pokrywamy kolejnym płatem ciasta, który też skrapiamy,
smarujemy mniej więcej 1/3 kremu. Na kremie układamy trochę pokrojonych w plasterki truskawek. Przykrywamy ostatnim płatem, zwilżamy
alkoholem lub sokiem i smarujemy pozostałym kremem wierzch i boki
ciasta. Zdobimy owocami i bezami, a boki możemy obsypać płatami migdałowymi.
Przepis na krem ściągnięty od wegańskiej siostry z HelloMorning!
ale obłędny
OdpowiedzUsuńMam nazwisko napisać? Po prostu szukam przepisu zdrowego i kiedy przeczytałam o śmietanfix to mnie zmroziło, nie było to złośliwe. Mam zamiar zastąpić agarem ten wynalazek.
OdpowiedzUsuńNie musisz, przecież wyświetlasz się jako edycha1.
UsuńZnalezienie zdrowego tortu może być dość trudne, bo ten rodzaj ciast do zdrowych nie należy. Nie mniej powodzenia życzę! Pozdrawiam :)
p.s. A zmrożenie w taki upał może być całkiem przyjemne ;)
Nie ma znaczenia rodzaj ciasta :) każde można podrasować na zdrowiej. Nie znajdę gotowego przepisu to wiem, bo zawsze ktoś doprawia czymś bez sens co psuje całość, ale pozbieram po trochu z każdego w końcu po coś się ma inteligencję :), pozdrawiam.
Usuńprzecież śmietanfix ma w składzie tylko glukozę i skrobię ziemniaczaną. Tylko tyle. To raczej nie jest złe, a agar ? No way! zniszczy efekt i krem, a właściwie "śmietanka" nie będzie już miała takiej fajnej konsystencji!
Usuń