Wersji sałatki nicejskiej jest dużo i zapewne wielu z Was ma swoją ulubioną. Ja też :) Ostatnio natknęłam się jednak na wersję z zielonymi szparagami ( majowy Sens ) i stwierdziłam, że jak tylko nabędę zielone, robię. Na prowincji łatwiej o białe, ale dzisiaj się udało i oto jest.
Składniki:
- pół czerwonej cebuli
- ocet balsamiczny
- szczypta soli
- kilka młodych małych ziemniaków
- jajko na pół miękko
- zielone szparagi ( 5 sztuk na osobę )
- 75 ml oliwy
- 25 ml soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki musztardy diżońskiej
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 niewielkiej pomidory
- kilka oliwek
- łyżka masła
Cebulę pokrój w cienkie piórka i zalej octem balsamicznym z odrobiną soli. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie oraz jajko na pół miękko. Szparagom obetnij zdrewniałe końcówki, następnie posmaruj je roztopionym masłem i grilluj 3-4 minuty, co chwilę obracając. W miedzy czasie zrób winegret, mieszając oliwę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, szczyptą cukru i musztardą. Pomidory pokrój w ćwiartki. Na dużym talerzu ułóż ziemniaki, szparagi i pomidory. Na nie połóż plastry tuńczyka, osączoną z octu cebulę, garść oliwek i obrane, pokrojone na ćwiartki jajko. Całość polej sosem. Kolacja gotowa!
Fajny pomysł z dodatkiem szparagów. Kiedy nie ma jeszcze fasolki szparagowej, mogą ją świetnie zastąpić ;)
OdpowiedzUsuńMi ten pomysł bardzo przypadł do gustu, bo jestem wielbicielką szparagów. A takie zgrillowane jadłam po raz pierwszy i uważam, że są super!
OdpowiedzUsuń