poniedziałek, 21 maja 2012

Chleb pełnoziarnisty na drożdżach




Dziś mam dla Was prosty przepis na chleb drożdżowy. W sam raz na początek przygody z domowym wypiekiem chleba.




 Składniki :
  •  1 i 2/3 szkl. mąki pszennej ( 250 g )
  • 2/3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham ( 100 g )
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • po 2 łyżki ziaren: słonecznika, sezamu, siemienia lnianego
  • ziarna do posypania
  • pieprz do posypania (opcjonalnie)


Drożdże rozpuść w połowie wody, dodaj 2/3 szkl. zwykłej mąki , wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
W tym czasie na suchej patelni upraż ziarna. Pozostałe mąki  przesiej z solą, uformuj kopczyk i zrób w nim dziurę. Wlej do niej zaczyn i wyrób ciasto, w razie potrzeby dolewając wodę - powinno być gładkie, sprężyste i odchodzić od ręki. Na koniec dodaj ziarna, wyrób, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat i chwilę zagniataj. Uformuj chleb, ostrym nożem zrób nacięcia, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskaj wodą, ostrym nożem zrób nacięcia i posyp mieszanką ziaren oraz oprósz pieprzem.
Chleb przykryj ponownie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.


Przepis pochodzi z Palce Lizać nr 15 (67).





3 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)