środa, 16 maja 2012

Krem ze szparagów





Krem ze szparagów należy do moich faworytów. Na krótki sezon tego warzywa czekam z niecierpliwością cały rok. I staram się go w pełni wykorzystać.
Na naszym siostrzanym blogu już jeden przepis na zupę szparagową jest. Według tamtej receptury gotuje nasza Babcia Marta. Ja dłuższego już czasu nie używam w swojej kuchni kostek rosołowych, a a włoszczyzny ani świeżej, ani suszonej, nie miałam akurat pod ręką, więc musiałam nieco poeksperymentować.
Powstał bardzo delikatny krem, całkowicie szparagowy. Spróbujecie!









 Składniki:
  • pęczek białych szparagów
  • czubata  łyżka masła
  • litr wody
  • sól
  • cukier
  • 100 ml śmietany
  • czubata łyżka mąki

Szparagi obrać, pokroić w centymetrowe kawałki. W garnku rozpuścić masło, wrzucić szparagi i poddusić je kilka minut mieszając. Zalać wodą i gotować około 15 minut. Zmiksować blenderem. Śmietanę wymieszać z mąką, dolać do nich nieco zupy i dokładnie wymieszać. Całość wlać do garnka ze zmiksowaną zupą i zagotować stale mieszając. Doprawić solą i odrobiną cukru. Podawać z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki i posiekanym szczypiorkiem.










7 komentarzy:

  1. bielutki kremik wiosenny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, a pewnie pyszne. Jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, właśnie miałam robić dziś, ale się nie wyrobiłam, zatem ugotuję jutro. Krem ze szparagów robię na lekkim wywarze z włoszczyzny dla podbicia smaku, ale Wasz też pewnie jest pyszny.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli miałabym w domu włoszczyznę, też bym pewnie na niej zrobiła. Ale nie było akurat...

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Piękny i gładki. Musi być być świetny w smaku;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)