poniedziałek, 30 lipca 2012

Drożdżówki z rodzynkami i orzechami



Drożdżowe, lekko kruche ciasto. Wymagają nieco zachodu, ale warte są tej pracy. Spróbujcie, bo są przepyszne. Znalazłam je w "Przemytnikach na wakacjach".



Składniki:
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • 85 g cukru trzcinowego + 2 łyżki
  • 100 g masła + 70 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 135 ml letniego mleka
  • 1 czubata łyżka gęstego jogurtu (pierwotnie była śmietana)
  • 170 g rodzynek
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
Drożdże ucieramy z łyżką cukru i zalewamy 1/2 szklanki mleka. Mąkę łączymy z solą, cukrem i stopionym masłem. Całość zalewamy mlekiem z drożdżami i dodajemy jogurt. Wyrabiamy około 5 minut podsypując mąką. Odstawiamy przykryte ściereczką. Dalej postępujemy tak jak w przypadku bagietek.
Składamy ciasto  trzykrotnie w odstępach co 15-20 minut. Po tym czasie wałkujemy prostokąt podsypując mąką i...


rozkładamy masę rodzynkowo-orzechową
Przygotowujemy ją następująco: rodzynki łączymy z orzechami, masłem (70 g) i 2 łyżkami cukru tak, by powstało coś na kształt kruszonki. 

Następnie postępujemy zgodnie z poniższymi zdjęciami:

składamy ciasto

i jeszcze raz

wałkujemy

już rozwałkowane ciasto

kroimy

Gotowe bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Pieczemy w 200 st. C z termoobiegiem na złocisty kolor (15-20 minut).





2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)