Wiem, wiem, małą mamy ostatnio aktywność na blogu, ale udało nam się za to spędzić trochę czasu wakacyjnie razem i jeszcze przed nami wspólny wyjazd z rodzicami. Pierwszy od wielu lat :)
Ale, że powróciły upały, dziś proponuję Wam koktajl podpatrzony na Hello Morning! plus sorbety lodowe.
Podaję za Maddy:
Na trzy mniejsze koktajle lub 2 duże potrzeba nam około 2 kg arbuza,
którego musimy wydrążyć i możliwie starannie usunąć z niego pesteczki.
Trochę z tym zabawy, ale mamy wczasy, więc się nigdzie nie spieszymy...
Kawałki arbuza wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajmy szklankę jagód (można zastąpić borówkami amerykańskimi) i
miksujemy przy pomocy naszego ulubionego kuchennego urządzenia - czyli
blendera. :)
Chłodzimy w lodówce, a potem sączymy przez słomkę słuchając ulubionej muzyki.
A co do lodów, to wykorzystujemy to, że koktajlu zrobiło nam się dużo, wlewamy go do foremek, wtykamy patyczki i mrozimy. Wersję mrożoną proponuję dosłodzić cukrem trzcinowym, miodem lub czym kto woli. Nam przynajmniej wersja dosłodzona bardziej smakowała. W koktajlu ilość cukru wydaje się być ok :)
Bardzo orzeźwiające i letnie ;) Na upał akurat!
OdpowiedzUsuń