sobota, 4 sierpnia 2012

Podwójne orzeźwienie



Wiem, wiem, małą mamy ostatnio aktywność na blogu, ale udało nam się za to spędzić trochę czasu wakacyjnie razem i jeszcze przed nami wspólny wyjazd z rodzicami. Pierwszy od wielu lat :)

Ale, że powróciły upały, dziś proponuję Wam koktajl podpatrzony na Hello Morning! plus sorbety lodowe.

Podaję za Maddy:

Na trzy mniejsze koktajle lub 2 duże potrzeba nam około 2 kg arbuza, którego musimy wydrążyć i możliwie starannie usunąć z niego pesteczki. Trochę z tym zabawy, ale mamy wczasy, więc się nigdzie nie spieszymy... Kawałki arbuza wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajmy szklankę jagód (można zastąpić borówkami amerykańskimi) i miksujemy przy pomocy naszego ulubionego kuchennego urządzenia - czyli blendera. :) 
Chłodzimy w lodówce, a potem sączymy przez słomkę słuchając ulubionej muzyki.

A co do lodów, to wykorzystujemy to, że koktajlu zrobiło nam się dużo, wlewamy go do foremek, wtykamy patyczki i mrozimy. Wersję mrożoną proponuję dosłodzić cukrem trzcinowym, miodem lub czym kto woli. Nam przynajmniej wersja dosłodzona bardziej smakowała. W koktajlu ilość cukru wydaje się być ok :)






1 komentarz:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)