Otrzymane w darze 2 kilogramy białego, wiejskiego sera zobowiązują. Trzeba je jakoś rozdysponować. Na pierwszy ogień poszły leniwe. Bo nie ma nic lepszego na letni obiad!
Składniki:
- 50 dag białego sera
- 2 żółtka ( zamieniłam na 1 jajko )
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej (dałam więcej)
- 2 czubate szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- sól
- 2 łyżki oliwy do wody
Ser i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do masy dodajemy jajko, obie mąki, sól i wyrabiamy ciasto. Powinno być jednolite, sprężyste, lśniące i nie kleić się do rąk. Na posypanej mąką stolnicy formujemy zgrabny wałek, kroimy pierogi i zaraz po przygotowaniu wrzucamy na wrzątek z solą i oliwą. Od chwili gdy wypłyną gotujemy 2-3 minuty. Podajemy polane zrumienioną z masłem tartą bułką.
Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej.
leniwe idealne na wakacje:)
OdpowiedzUsuńO jaaaa! Już mi ślinka cieknie. Dzięki za pomysł na letni pyszny obiadek.
OdpowiedzUsuńP.S. Wrzeciono przyszło i jest cudne. Pachnie nieziemsko mimo iz jest takie malutkie. Babcina szafa zadowolona z "nowych perfum" :)
Cieszę się, że doszło całe i zdrowe ;)
UsuńA co do inspiracji, to bardzo lubię je ludziom podsyłać :)
Pozdrawiam Asiu!
Wypróbowałam!!!! BOMBA! Przepis jest po prosu idealny. Pierogi wyszły nie za miękkie i nie za twarde, a do tego bardzo delikatne. Mam dwie "Kuchnie Polskie" i w kazdej był inny przepis. Pewnie masz tą starą - najfajniejsza, którą ma moja Mama. Przepis dodaję do ulubionych. Jeszcze raz dzięki za inspirację. Może masz jakiś sprawdzony przepis na pierogi ruskie?
OdpowiedzUsuńSuper, że wyszły! Robiła je w weekend inna moja koleżanka i jej zupełnie się nie udały, o czym relacjonowała mi w smsach :(
OdpowiedzUsuńKuchni Polskiej starej nie mam niestety, ma ją nasza mama. Mam jakieś nowe wydanie.
A co do ruskich, to podeślę Ci na fb.
Pozdrawiam!