wtorek, 2 października 2012

Curry z pieczarek



Pyszne! Spróbujcie koniecznie :)

Składniki:
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 cebuli
  • laska cynamonu
  • liść laurowy
  • opakowanie pieczarek (1/2 kg)
  • garść pestek słonecznika
  • garść rodzynek
  • garść świeżego szpinaku
  • jogurt grecki
  • olej
Imbir, czosnek i cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek, kurkumę, kumin i cebulę i chwilę podsmażyć na niewielkim ogniu. Dodać laskę cynamonu i liść laurowy, przykryć i chwilę smażyć, aby smaki przeszły. 
Dodać pieczarki, wymieszać i smażyć około 10-15 minut. Dorzucić słonecznik i rodzynki, po chwili także szpinak. Smażyć jeszcze około dwóch minut. Podawać z kleksem jogurtu greckiego.

Inspiracja z programu tv Nigela Slatera. Przepis trochę zmodyfikowany.

3 komentarze:

  1. Ostatnio często pojawia się u mnie curry. Z pieczarkami wygląda interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się to curry z pieczarkami w roli głównej;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)