poniedziałek, 29 października 2012

Pierogi z suszonymi pomidorami i ricottą



Dziś chciałam Wam zaproponować pierogi z oryginalnym nadzieniem. Smakują one naprawdę ciekawie i zdecydowanie można je podać gościom :) Będą zachwyceni!
Nadadzą się też  na codzienny obiad i na pewno będą smaczną odmianą. Polecam!

Przepis na ciasto pierogowe znajdziecie tutaj.

A oto farsz:
  • około 150 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • około 75 g sera Ricotta
  • szczypta soli
Pomidory drobno pokroić, wymieszać z serkiem i solą. Nakładać na wykrojone z ciasta koła, skleić. Gotować w osolonej wodzie około 3-5 minut. Podawać polane masłem.

Pomysł na farsz zaczerpnęłam z "Przemytników marchewki, groszku i soczewicy" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło. Podałam już moimi modyfikacjami.

3 komentarze:

  1. Moje smaki, z pewnością wypróbują taki farsz. A co do książki, z której zaczerpnięta jest inspiracja. Co o niej sądzisz? Kiedyś miałam zamiar kupić, ale odstraszyła mnie cena i spora ilość negatywnych komentarzy. Nie wiem czy były słuszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi się, że ciekawsza jest druga książka przemytników, czyli "Przemytnicy na wakacjach". Ale zależy też, jak się żywisz na co dzień i jeśli unikasz tych samych produktów, co Morozowscy, wtedy w obu książkach znajdziesz inspirację :) Ciężko mi jakoś radzić w tej kwestii. Myślę sobie, że lepiej osobiście przejrzeć książkę i samemu podjąć decyzję :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takich pierogów, ale teraz to już na pewno muszę ich spróbować :D No fantastyczny pomysł po prostu! :D

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)