wtorek, 7 maja 2013

Chleb pszenny na zakwasie pieczony w garnku


Bez zbędnych wstępów prezentuję Wam dziś przepis na cudowny chleb na zakwasie.Zdjęcie mówi samo za siebie! Wyszedł mimo burzowej aury :)

Składniki:
  • 250-300 g czynnego zakwasu żytniego
  • 30 g oliwy
  • 180 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 g świeżych drożdży ( opcjonalnie, jeśli nie jesteście pewni mocy Waszego zakwasu lub gdy się Wam spieszy )
  • 400-420 g mąki pszennej ( u mnie chlebowa ) - warto dodawać ją stopniowo, by kontrolować gęstość ciasta
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrobić, można mikserem. Ciasto będzie gładkie i nie powinno kleić się do rąk.
Uformować z niego kulę, delikatnie posmarować oliwą, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli tak nie jest, należy odstawić je do wyrastania na dłużej.
 Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek.
Bochenek najlepiej przełożyć do koszyczka oprószonego mąką lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką. Odstawić do wyrastania a ok. 30-40 minut (do godziny).
Garnek żeliwny wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik do 230 st C.
Po ok. pół godzinie zdjąć przykrywę garnka, przełożyć wyrośnięty chleb do garnka, przykryć przykrywką i piec 20 minut.
Po tym czasie zdjąć przykrywkę i dopiekać kolejne 15-30 minut. Skórka powinna być brązowa i chrupiąca.
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka na kuchenną kratkę i ostudzić.
Jeśli nie macie garnka żeliwnego, możecie upiec chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonem, lub też na kamieniu, jeśli takowy posiadacie. Warto wtedy jednak po 10 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 210 st. C i dopiekać 25-40 minut ( zależy od piekarnika! ) - te uwagi pochodzą od Liski, ja piekłam tylko w garnku żeliwnym :)

Przepis pochodzi z bloga Pracownia Wypieków.


2 komentarze:

  1. Chlebek wyszedł Ci modelowy, skórka musi w nim cudownie chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki :) A co do chrupania, to rzeczywiście chrupie i w ogóle jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)